Åtta personer åtalas för grova narkotikabrott och vapenbrott

Susanne Nilsson
Åklagaren väckte idag åtal mot åtta personer vid Skaraborgs tingsrätt. Rättegången startar den 14 mars, med beräknat avslut den 14 april, totalt räknar man med 14 rättegångsdagar. Foto: Thomas Harrysson AB

Åtta personer åtalas på fredagen för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott och vapenbrott i Skaraborg. Detta meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Åtalet gäller även grovt narkotikabrott, narkotikabrott av normalgraden, grovt och synnerligen grovt vapenbrott samt grov penningtvätt. De åtalade personerna ska ha varit inblandade i hantering av narkotika och vapen över hela Skaraborg, bland annat i Skövde, Skara, Töreboda och Mariestad.

Narkotika och automatvapen hittades

Vid ett tillslag i Töreboda sommaren 2022 påträffade polisen stora mängder narkotika. I en bil i Skövde hittades även två helautomatiska vapen med tillhörande ammunition. Fem personer häktades efter just de två tillslagen.

– Utöver de åtta som jag nu väcker åtal mot omfattar utredningen flera misstänkta personer som på olika sätt är involverade i narkotikahanteringen. Där är förundersökningen i sitt slutskede men den pågår fortfarande. Under utredningens gång har ytterligare en lagringsplats för narkotika hittats i Skara, samt bevis som visar på hantering av fler vapen, i detta fall gaspistoler som konverterats till skarpa vapen, säger vice chefsåklagare Jenny Karlsson vid Åklagarkammaren i Skövde i pressmeddelandet.

Målet har enligt Åklagarmyndigheten kopplingar till andra större narkotikamål i Sverige, där ett antal personer dömts för grova narkotikabrott.