Åtal väcks mot Theodor Engström – anklagas för terrorbrott

Susanne Nilsson
Foto: Polisen

Idag väcks åtal mot Theodor Engström, som i somras mördade psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan i Visby. 

Engström hade med sig kniv, svärd och pilbåge till Gotland. Hans plan var att även skada eller döda den dåvarande C-ledaren Annie Lööf. Enligt åtalet hade han samlat in information om de båda kvinnornas scheman under Almedalsveckan.

Attackerades med kniv

Ing-Marie Wieselgren, som var nationell psykiatrisamordnare inom SKR, attackerades med flera knivhugg när hon var på väg till ett seminarium. Hon skadades svårt och avled senare på sjukhuset, 64 år gammal. Engström försökte fly från platsen efter attacken, men kunde gripas strax därefter.

“Väldigt obehagligt”

En person som Nongrata pratat med och som var på plats säger:

– Stämningen var surrealistisk. Det var så mycket poliser och hotet var så stort. Hur kunde det hända mitt på ljusa dagen? I Almedalen. Stämningen var tryckt och konstig efteråt och vi trodde länge att det var ett slumpdåd. Det var väldigt obehagligt.

Åtalas för terrorbrott och förberedelse till terrorbrott

Mordet på Wieselström rubriceras som terroristbrott, då gärningen enligt åtalet “av Theodor Engström begåtts i avsikt att injaga allvarlig fruktan hos befolkningen eller del av befolkningen” och “allvarligt kunnat skada Sverige”. Den planerade attacken mot Annie Lööf Rubriceras som förberedelse till terroristbrott, på grund av gärningen om den fullbordats “allvarligt kunnat skada Sverige.”

Engström åtalas även för flera fall av narkotikabrott, då han innehaft bland annat cannabis, LSD samt narkotikaklassade tabletter.

Lider av psykisk störning

Theodor Engström har såsom det framgår av åtalet erkänt brotten han åtalas för. Vid en rättspsykiatrisk utredning framkom att han lider av en allvarligt psykisk störning och att han gjorde det även då brotten begicks. Detta kan göra att han vid en fällande dom får rättspsykiatrisk vård istället för fängelse.

Var aktiv inom NMR

Expo har tidigare rapporterat att Engström under åren 2015 och 2018 var aktiv i den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Han skrev ett antal artiklar på deras hemsida, bland annat en där han hävdar att förintelsen inte ägt rum. Han deltog även i demonstrationer, och beställde hem material för att sprida organisationens budskap.

Rättegången mot Theodor Engström hålls i Gotlands tingsrätt i Visby och väntas pågå i två veckor.