Årets vargjakt inledd – den största i modern tid

Susanne Nilsson

På måndagen inleds årets vargjakt. Totalt 75 vargar får skjutas i de fem mest vargtäta länen i mellansverige. Cirka 460 vargar beräknas finnas i Sverige, och antalet djur som får skjutas i år är det största sedan licensjakten återupptogs år 2010.

Beslutet har fått kritik, bland annat från Naturskyddsföreningen.

– Man blir uppgiven. Det kommer rapport efter rapport om att vargstammen har stora problem, men man tar det inte på allvar, säger Daniel Ekblom från Naturskyddsföreningens viltvårdsgrupp i Gävleborg, till SVT.

Minska koncentrationen av vargstammen

Från 2010 fram till förra året har totalt 203 vargar skjutits i Sverige under de årens samtliga licensjakter. Antalet djur som får skjutas i år är alltså påtagligt mycket större. Syftet med årets jakt är, enligt Länsstyrelsen, att minska koncentrationen av vargstammen i de områden där den är som tätast. Beslutet har överklagats av flera organisationer, men utan resultat.

– Det är helt nödvändigt med jakt för att bromsa tillväxten av varg. Vargstammen är den största vi har haft i modern tid, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig i Svenska jägareförbundet, till SVT. 

Jakten får bedrivas i Dalarnas län, Gävleborgs län, Värmlands län, Västmanlands län och Örebro län. Den får som längst pågå fram till den 15 februari.