Årets hårdrocksfest kör igång

Susanne Nilsson
Foto: Susanne Nilsson

Hårdrocksälskare från hela världen gör att det lilla blekingska samhället Norje mångdubblar sin population under en vecka varje år. Folkfesten Sweden Rock Festival kör nu igång för 31:e gången.

Himlen var olycksbådande full av mörka moln bara någon timme innan årets upplaga av Sweden Rock Festival skulle inledas och släppa in hårdrocksälskare från länder runt om i världen. Men vädergudarna, eller kanske den bortgångne rockguden Lemmy Kilmeister himself, hade andra planer än regn. Molnen skingrade sig för solens strålar bara några minuter innan klockan slog 12 och de tusentals besökarna fick göra entré.

Från 800 till 40 000 boende

Sweden Rock Festival hålls som vanligt i det lilla samhället Norje, strax utanför Sölvesborg i Blekinge. Vanligtvis bor cirka 800 personer i Norje, men under festivalveckan stiger siffran till cirka 40 000. Festivalen brukar besökas av människor i alla åldrar och från totalt cirka 50 olika länder.

Större yta och väskförbud

I år har festivalytan, som är lika stor som 21 fotbollsplaner, utökats. Antalet sålda biljetter är detsamma som förra året, vilket gör att det blir mindre trängsel. Det har också gjorts plats för flera nya restauranger med utsikt över festivalområdet. För första gången någonsin råder ett väskförbud på Sweden Rock. Det är dock inget som påverkar den goda stämningen bland besökarna.

Foto: Susanne Nilsson

Fem scener, 96 artister

På festivalens fem olika scener spelar i år totalt 96 olika band. Bland de största artisterna ses band som Megadeth, Five Finger Death Punch, WASP, Alice Cooper, Journey, Judas Priest och Evanescence. Bruce Dickinson spelade på förra årets festival med sitt Iron Maiden, i år återvänder han som soloartist.

“Tack och förlåt”

Det svenska rockbandet Lillasyster, som bildades 2006 och har varit med i Melodifestivalen två gånger, är ute på turné och gör en spelning på festivalen. Bandet meddelade nyligen att de kommer att lägga av efter att de släppt sitt sista album “Tack och förlåt” och avslutat sin turné i oktober. Så, detta blir en av de sista chanserna att se dem live.

Finns något för alla

Även om hårdrocken står i centrum, så är festivalen så mycket mer. Det är en folkfest. Det är en av de lugnaste festivalerna sett till antalet brott. Det är en plats där mat från världens alla hörn kan avsmakas. Och, det är en plats som för många har blivit årets höjdpunkt, även för denna reporter.