Årets Greta Renborg-pris går till dragshowartister

Susanne Nilsson
Foto: www.biblioteksföreningen.se

Greta Renborgs pris för 2023 går till dragshowartisterna Lady Busty och Miss Shameless och deras sagostund “Drag story hour Sweden”. Det skriver Svensk Biblioteksförening i ett pressmeddelande.

Priset, som är på 25 000 kronor, instiftades 1986 då Greta Renborg fyllde 65 år. Det delas ut varje år, till bibliotek eller enskilda biblioteksanställda, för “god marknadsföring av bibliotek”.

“När andra delar av samhället rör sig i riktning mot det mindre tillåtande och mer repressiva, står de och andra sagoläsande dragqueens för en strävan åt rakt motsatt håll”, lyder en del av juryns motivering för årets pris.

Hot mot artister och arrangörer

Konceptet med drag story hour startades i San Fransisco i USA år 2015. Några år senare började dragqueens läsa sagor för barn på bibliotek i Sverige. Under förra året och i år har ett antal hot riktats mot både dragqueens och bibliotek, och vissa evenemang har fått ställas in på grund av hotbilden mot både dragshowartisterna och biblioteken. Vissa sagostunder har fått genomföras digitalt istället för på biblioteken, och väktare har hyrts in för att bevaka vissa av sagostunderna.

Manifesterar människors rätt att göra sina egna val

“Miss Shameless och Lady Busty är en del av en internationell rörelse som under det gångna året har utmanats från olika håll, i Sverige och i andra länder. Trots motstånd, protester och till och med öppna hot, har de fortsatt att manifestera människors rätt att göra sina egna val och följa sitt hjärtas röst. På så vis befäster de bibliotekens position som relevanta platser öppna och tillgängliga för alla” kan man läsa i motiveringen till årets pris.

Fick ta emot årets RFSU-pris

Lady Busty och Miss Shameless fick tidigare i år även ta emot årets RFSU:s pris. 

“Vi lever i ett samhälle där konservativa normer fortfarande begränsar vardagen och drömmar för många barn och unga. Vi behöver fler förebilder, berättelser och platser som ger barn och unga möjlighet att på sina egna villkor utforska verkligheten bortom fantasilösa normer” lyder en del av juryns motivering till det priset.