Anställd på myntkabinettet stal och sålde mynt – får betala stort skadestånd

Susanne Nilsson
Foto: www.domsol.se

En man som tidigare var anställd på Kungliga Myntkabinettet, KMK, ska ha stulit mynt värda flera miljoner kronor och sålt dem vidare. Nu har han dömts att betala drygt 1,5 miljoner kronor i skadestånd.

Mannen åtalades för häleri men friades i både tingsrätten och hovrätten eftersom brottet var preskriberat. Domstolarna ogillade både åtalen och skadeståndsanspråken. Nu har Högsta Domstolen, HD, meddelat att skadeståndsfrågan inte var preskriberad och mannen måste därför betala en del av det begärda skadeståndet.

“Många värdefulla och fina mynt”

HD återförvisade skadeståndsmålet till hovrätten, som idag meddelat dom. Myntkabinettets krav på skadestånd bifalles och den tidigare anställde ska betala skadestånd till KMK på totalt 1 576 000 kronor. Drygt två miljoner mer hade begärts, men eftersom det endast gick att bevisa att en del av mynten kom från KMK så gav hovrätten endast bifall på en del av skadeståndskravet.

– Det var många värdefulla och fina mynt som hade försvunnit från Myntkabinettet men en noggrann prövning av bevisningen medförde endast delvis bifall till vad som hade begärts, säger Magnus Ulriksson, hovrättsråd och referent i målet, i ett pressmeddelande.