Annie Lööf avgår: ”Det här är ett svårt besked att ge, men det är rätt beslut att fatta”

Jannik Svensson

På en direktsänd presskonferens på eftermiddagen meddelade Annie Lööf att hon lämnar sin post som partiledare för Centerpartiet.

– Jag vill också att den som kommer efter mig ska få mycket tid på sig att bygga sitt lag och att rusta Centerpartiet inför framtiden. För Centerpartiet behövs som politisk kraft, inte minst i det polariserade landskapet som vi ser nu. Därför vill jag ge min efterträdare chansen att tidigt under mandatperioden påbörja den resan.

Läs även: ”Annie Lööf måste visa politiskt mod och avgå”

”Rätt beslut att fatta”

Annie Lööf har varit partiledare sedan hösten 2011.

– Men det är rätt beslut att fatta. Efter elva år som partiledare är det dags att lämna vidare stafettpinnen. Men jag vill också ta upp ytterligare dimension och det handlar om den känsla som jag vaknade upp med efter valnatten. Det var så klart en känsla av besvikelse över ett dåligt valresultat men det fanns också en lättnad. En lättnad över att inte ha kommit till skada.

Annie Lööf har varit partiledare för centern sedan 2011.
Foto: Centerpartiet

Hon fortsätter med en uppmaning:

– Tänk på att vi alla bara är människor. Vi måste ha respekt för varandra i hur vi uttrycker oss i kommentarsfält, i debatter, när vi pratar om varandra. Och komma ihåg att det man vinner kortsiktigt på populism och hatfull retorik undergräver det demokratiska samtalet på sikt. Demokratin bygger på att vi måste ha politiker i framtiden och då kan vi inte bidra till en miljö där andra inte vill eller vågar engagera sig.

Stolt över sin tid som partiledare

Därefter sammanfattar hon sin tid som partiledare:

– Mitt ledarskap som partiledare för Centerpartiet har alltid utgått från värderingar och för att få största möjliga genomslag för centerpartiets liberala politik. När jag tittar tillbaka är dessa avtryck många, listan är lång. Men för klimatet; med minskade utsläpp, att den förnybara energin exploderade under vår tid i alliansregeringen och den solcellsboom som vi sett de senaste åren. För landsbygden där vi i varje förhandling, varje budget varit landsbygdens outtröttliga röst. Miljardinvesteringar på landsbygden, för att flera ska få bredband, bättre service och bättre matproduktion. Det hade inte kommit till utan Centerpartiet.

Hon fortsatte med att lista upp ett antal saker som Centerpartiet varit med och drivit genom hennes år som partiledare.

Hon avslutar med:

– Med dessa ord vill jag från djupet av mitt hjärta tacka för det förtroende som jag har haft under så lång tid. Jag är så stolt över vad Centerpartiet har uträttat under de här elva åren.

Läs även: ”Annie Lööf måste visa politiskt mod och avgå”

Jannik Svensson är chefredaktör och ansvarig utgivare på Nongrata.