Ångrade sig efter påbörjad Blocket-affär – blev nedringd med hot om våld

Nathalie Wästerlund

Efter att ha ändrat sig om ett eventuellt köp av en bil på Blocket fick målsäganden, en man i 40-årsåldern, motta hot från försäljaren. Denne skrev att hans släktingar skulle “ta lagen i egna händer” om målsäganden inte genomförde köpet.

Den åtalade mannen lade ut en annons på Blocket som rörde en blå Saab. Han ville ha 17 000 kronor för denna. Målsäganden hörde av sig och visade intresse för en eventuell affär. I förhör uppger han att de “klickade” och att de hade en trevlig konversation. Men efter en stunds eftertanke ångrade han sig och bestämde sig för att istället köpa en motorcykel. Detta berättade han för den åtalade mannen som då inte blev glad.

Hotade med kriminella släktingar

Denne skickade då hotfulla sms där han bland annat skrev att han hade kriminella släktingar som skulle ta lagen i egna händer om köpet inte gick igenom. “Kl. 18 började telefonen ringa, men han svarade inte. Sedan kom sms:et om att [åtalade mannen] skulle komma kl. 22. Meddelandena skapade oro och N.N. ringde en kompis som kom hem till honom. De låste huset, lämnade det och satte sig på avstånd och bevakade”, framgår det av tingsrättens dom. Inget besök från försäljaren inträffade dock.

Inget minne av incidenten

Den åtalade mannen hävdar att han inte har något minne av att ha skickat dessa hotfulla sms, men att han “kan förstå att målsäganden blev rädd”. Tingsrätten dömde mannen till villkorlig dom och 30 dagsböter á 50 kronor, och konstaterade att målsäganden aldrig ingått i något köpekontrakt. Domen överklagades till hovrätten som fastställde tingsrättens avgörande.