Alec Baldwin åtalas för det dödliga vådaskottet vid inspelningen av filmen “Rust”

Nathalie Wästerlund
Foto: Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America - Alec Baldwin, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56229470

Den kända Hollywoodskådespelaren Alec Baldwin åtalas nu för vållande till annans död, efter att ett vådaskott gått av och dödat en fotograf vid en filminspelning. Han riskerar upp till 18 månader i fängelse.

I oktober 2021 blev fotografen Halyna Hutchings skjuten till döds i samband med inspelningen av filmen “Rust”. Även regissören Joel Souza skadades, men överlevde. Skottet avlossades av misstag av skådespelaren Alec Baldwin, som inte visste om att rekvisitavapnet var skarpladdat.

Flera personer åtalas

Igår meddelade åklagaren i fallet, Mary Carmack-Altwies, att Baldwin tillsammans med Hannah Gutierrez Reed, som var vapenansvarig vid inspelningen, kommer att åtalas för dödsskjutningen. Detta enligt Deadline. Regissörassistenten David Halls har erkänt sig skyldig till oaktsam användning av ett dödligt vapen och godtagit ett strafföreläggande.

“Ingen står över lagen”

“Efter en grundlig granskning av bevisen och lagarna i delstaten New Mexico har jag bestämt att det finns tillräckligt med bevis för att väcka åtal mot Alec Baldwin och andra medlemmar av Rust -filmteamet”, sade Carmack-Altwies i ett uttalande. “På min vakt står ingen över lagen, och alla förtjänar rättvisa.”

Advokaten mycket självsäker

Alec Baldwins advokat har gått ut med att han anser att åtalet är ett “justitiemord”.

– Herr Baldwin hade ingen anledning att tro att det fanns skarp ammunition i vapnet – eller någonstans på inspelningsplatsen. Han förlitade sig på de proffs som han arbetade med, som försäkrade honom om att pistolen inte var laddad, säger advokaten till BBC. Han uppger att de kommer bekämpa anklagelserna och att de “kommer att vinna”.

Fängelsestraff på upp till 18 månader

Åtalet kommer att väckas formellt i slutet av januari. Baldwin och Gutierrez Reed kommer båda att åtalas för vållande till annans död. Filmstjärnan riskerar ett fängelsestraff på upp till 18 månader om det resulterar i en fällande dom.