Äldre par omkom när deras bil körde ner i vattnet från färja

Susanne Nilsson

Två personer, en man och en kvinna i 75-årsåldern, omkom på söndagen efter att deras bil kört i vattnet från en färja utanför Norrtälje. En stor räddningsinsats inleddes med räddningstjänst, ambulanser och sjöräddningen.

Olyckan skedde vid 17.30-tiden på färjan som trafikerar Furusundsleden mellan Furusund och Yxlan i Stockholms skärgård. Bilen körde på färjan och fortsatte sedan genom grindarna på andra sidan. Mannen och kvinnan blev kvar i bilen när den sjönk ner i vattnet framför färjan. Efter en timme kunde dykare bärga kropparna.

Körde i hög fart genom grindarna

Orsaken till händelsen är fortfarade oklar. Enligt vittnen på platsen körde bilen först ombord på färjan, men istället för att stanna på angiven plats fortsatte den i hög fart genom grindarna och flög ner i vattnet där den försvann. Dykare flögs ut till platsen med helikopter och efter en timme hittades det äldre paret i vattnet. De flögs med ambulanshelikopter till sjukhus där de konstaterades vara avlidna.

Färjetrafiken är inställd

Händelsen utreds enligt rutin av polisen som vårdslöshet i trafik och vållande till annans död. Bilen kommer att bärgas under måndagen och genomgå en teknisk undersökning. Färjetrafiken på Furusundsleden och Blidöleden är inställd tills vidare på grund av olyckan.