Akut personalbrist på häktet i Göteborg – krisavtal har införts

Susanne Nilsson
Foto: Kriminalvården

Det råder akut personalbrist på häktet i Göteborg. Nu tvingas man ta till kortsiktiga åtgärder och anställa personal utan adekvat utbildning, något som enligt fackförbundet Seko kan innebära en stor säkerhetsrisk.

– Det är många som är unga och omogna som anställs och dessutom utan utbildning vilket är en stor säkerhetsrisk, både för dem själva och för de intagna, säger Stefan Römer, ordförande i Seko Kriminalvård väst till SVT

Massuppsägningar, dålig arbetsmiljö och dubbelbeläggningar har lett till en allvarlig personalbrist. 55 personer måste anställas omgående, därför har nu ett så kallat krisavtal införts på häktet i Göteborg. Åtgärden initierades av Kriminalvården och är mycket ovanlig. 

Läget är allvarligt

Per Björkegren, chef vid Kriminalvården region väst, säger till Göteborgsposten att läget är allvarligt.

– Det är illa naturligtvis. Det viktigaste framöver blir att behålla den personal vi har och utbilda fler. Vi utbildar vår egna personal men har inte klarat av att grundutbilda i den takt vi normalt gör, säger han.

Enligt Björkegren är orsaken till det ansträngda läget en kombination av den ökade beläggningen och att man inte kunnat utbilda personal som vanligt under pandemin.

– Det har varit en hög arbetsbelastning på häktet i Göteborg, dels på grund av pandemin men också på grund av en otroligt stor press att klara av en ökad beläggning. Det finns inga lufthål i häktesverksamheten, just nu är det fullt hela tiden.

Dålig arbetsmiljö under flera år

På Seko håller man inte med om att det skulle vara förklaringen till den akuta personalbrist som uppstått. Där hävdar man att problemet funnits under flera år och grundar sig i en dålig arbetsmiljö.

Per Björkegren och Stefan Römer är dock överens om att politikernas krav på högre och längre straff inte är en hållbar lösning på problemet.

– Fler ska in på anstalt och det satsas pengar på åklagarsidan men de styrande har inte tänkt banan ut. Vart ska alla intagna ta vägen när det är överfullt redan nu och de nya anstalterna är flera år bort? säger Sekos Stefan Römer till SVT.