Åklagaren yrkar på fängelse för man som misstänks för 20 år gammalt styckmord

Susanne Nilsson
Malmö tingsrätt dömde samtliga sex åtalade till sex års fängelse vardera. Foto: www.domstol.se

På fredagen avslutades rättegången mot den man i 40-årsåldern som misstänks ha styckmördat 18-åriga Marua Ajouz i Skåne för drygt 20 år sedan. Rättegången hölls i Malmö tingsrätt, och åklagaren yrkade på att mannen ska dömas till fängelse i sju år och sex månader för mord.

Den 18-åriga kvinnan försvann i Malmö 2002. Några månader senare hittades hennes huvud i en skog i Svedala, och först 2017 hittades resten av hennes kropp på en byggarbetsplats i Nordanå utanför Malmö.

Hade haft en relation med kvinnan

Den nu åtalade mannen hade haft en relation med den mördade kvinnan. Han har tidigare varit häktad som misstänkt för mordet, men då fanns inte tillräcklig bevisning. Efter att kvinnans kropp hittades fick polisen ett genombrott i utredningen, och nya vittnesuppgifter har framkommit. Bland annat ska en man ha vittnat om att han hört den åtalade berätta att han skjutit kvinnan och sedan stoppat en strumpa i halsen på henne när hon inte dog av skottet. Det finns dock inga vittnen till själva mordet, och något mordvapen har aldrig hittats.

Yrkar på 7,5 års fängelse

Åklagaren i fallet, Tomas Olvmyr, yrkade i sin slutplädering på fredagen på att den åtalade mannen ska dömas till 7,5 års fängelse. Livstids fängelse är inte aktuellt, då straffvärdet för mord var lägre vid brottstillfället. Det har också gått lång tid sedan mordet, och därför kan strafftiden bli kortare än de tio år som åklagaren bedömer gällde för mord vid tidpunkten för brottet.

Den åtalade mannen nekar till brott. Hans försvarsadvokat yrkade i sin slutplädering på att åtalet ska ogillas. Mannen släpptes efter förhandlingen i väntan på dom, något som tyder på att det blir en friande dom.