“AI:s gudfader” säger upp sig för att kunna yttra sig fritt – varnar om potentiella “mördarrobotar”

Nathalie Wästerlund
Foto: Skärmdump Snapchat MYAI

Artificiell intelligens har funnits på kartan sedan minst ett decennium tillbaka, men det är inte förrän på senare år som tekniken verkligen fått ett uppsving i samhället. Geoffrey Hinton, som kallas för “AI:s gudfader”, går nu ut och varnar för dessa “mördarrobotar”, som han själv varit med och skapat.

2012 skapade Hinton tillsammans med två av hans doktorander vid University of Toronto vad som skulle komma att bli grunden för dagens AI-teknik. Hans karriär har fram tills igår drivits av hans personliga övertygelse om att AI skulle komma att bli en nödvändig del i mänsklighetens utveckling och framtid. Redan 1972 började han så smått fila på sin idé om datorers förmågor, och spenderade sedan flera år med att arbeta på sitt livsverk.

“Potentiella mördarrobotar”

Men nu har han ändrat sig – artificiell intelligens verkar inte vara lika fantastiskt som han först trodde. Istället beskriver han den som “potentiella mördarrobotar” i en artikel från New York Times. För tidningen berättar han hur han nu sagt upp sig från sitt jobb på Google, där han jobbat under lång tid och blivit en av de mest respekterade rösterna inom sitt område. Detta för att han skulle kunna tala fritt om riskerna med AI.

– Det är svårt att se hur du kan förhindra dåliga aktörer från att använda det för dåliga saker, säger han till NY Times. Han berättar om hur han till exempel alltid varit en motståndare till användningen av artificiell intelligens i krig och konflikt, trots att pionjärarbetet till största delen finansierades av USA:s försvarsdepartement.

Människofientlig AI

Allt eftersom har AI tagit en större plats i vårt samhälle, utan att vi riktigt märkt det. Den uppmärksammade chattroboten ChatGPT har varit omdiskuterad även i Sverige då elever använt sig av tekniken för att fuska på prov och inlämningar. Hinton oroar sig både över att AI:n ska ta över människans jobb, men också för att den ska utvecklas så pass att den blir medveten – och börjar skaffa sig åsikter kring mänskligheten. Det är då dessa “mördarrobotar” kan bli verklighet. Utöver detta oroar han sig över att “internet kommer att översvämmas av falska foton, videor och text, och den genomsnittliga personen kommer inte längre att kunna veta vad som är sant.”

Varnande brev från ledande forskare

Efter att ChatGPT lanserades på nytt tidigare i år så gick 19 nuvarande och tidigare ledare för Association for the Advancement of Artificial Intelligence (AAAI), ett 40-årigt akademiskt sällskap, ut med ett eget brev som varnade för riskerna med AI. “Vi är medvetna om begränsningarna och farhågorna kring AI-framsteg, inklusive potentialen för AI-system att göra fel, att ge partiska rekommendationer, att hota vår integritet, att ge dåliga aktörer möjlighet att använda nya verktyg och att påverka på jobb” stod det bland annat i brevet.

Experter byter sida

Det är alltså inte bara Hinton som ändrat åsikt kring sin egen expertis – många av de mest framstående forskarna inom AI-teknik flaggar nu för riskerna. Vad detta kommer att innebära för mänskligheten i framtiden är ännu svårt att säga. Hintons egen teori är att världsledarna bör gå vidare med teknologin med största möjliga försiktighet, och att mer forskning kring riskerna med artificiell intelligens måste ske.