Advokat ihjälskjuten i rätten – av sin advokatkollega

Nathalie Wästerlund
Foto: Skärmdump Geo TV

Den högt uppsatta pakistanske advokaten Abdul Latif Afridi har blivit ihjälskjuten i Högsta Domstolens lokaler i staden Peshawar. Skytten var en yngre advokatkollega, som enligt The Guardian skjutit honom som hämnd för ett bråk advokaterna sinsemellan.

Den 79-årige Abdul Latif Afridi var känd som en duktig advokat och människorättskämpe. Han har tidigare varit president för Högsta domstolens advokatsamfund i Pakistan, och även varit en högt uppsatt politiker. Latif Afridi var också en högljudd kritiker mot landets militär och dess inblandning i politik, såväl som mot militanta islamister.

Skytten anklagade toppadvokaten för mord

The Guardian rapporterar att advokaten sköts till döds med sex skott i bröstet på nära håll. Skytten, som enligt lokal media heter Adnan Khan Afridi, ska vara släkt med Latif Afridi på långt håll. Han ska ha skjutit toppadvokaten som hämnd för något tidigare agg. Lokalpolisen har gått ut med att det finns ett pågående mål mot Latif Afridi, där skytten anklagade honom för att vara inblandad i mordet på hans pappa.

“Erfaren och modig”

Pakistans premiärminister beskrev i ett uttalande Latif Afridi som “en erfaren jurist och en modig politiker som var känd för sin rättfärdighet”. Han fördes till sjukhus snabbt efter att han blev skjuten, men hans liv gick inte att rädda och väl på sjukhuset dödförklarades han. Polisen har tagit Khan Afridi i bevar.