ABBA-Björns bolag köper rättigheterna till Aviciis musik

Susanne Nilsson
Foto: By The Perfect World Foundation - http://www.mynewsdesk.com/se/the-perfect-world-foundation/images/avicii-1-340969, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=38424631 och By Ss279 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=85766105

Bolaget Pophouse Entertainment, med Björn Ulvaeus som en av ägarna, köper 75% av rättigheterna till Aviciis musik. Det meddelades i ett pressmeddelande på onsdagen.

Bolagets vd Per Sundin var tidigare nordenchef för skivbolaget Universal och den som signade Avicii dit 2010.

– Det känns otroligt. Jag känner mig stolt, jag har fått ett förtroende från hans familj som känns allvarsamt, säger han till SVT:s kulturnyheter angående köpet av Aviciis musik.

Tryggar de ekonomiska förutsättningarna

Resterande 25% av Aviciis musikarv behålls av hans familj. Aviciis föräldrar, Hans Bergling och Anki Lidén. De skriver i ett uttalande att de genom att sälja en del av rättigheterna kan trygga de långsiktiga ekonomiska förutsättningarna för stiftelsen Tim Bergling Foundation. Stiftelsen arbetar för barn och ungas psykiska hälsa och välmående.

”Vi börjar bli lite till åren och har inte den rätta orken eller kompetensen som krävs för att hänga med fullt ut i den nya streaming- och digitala utvecklingen, inte minst för en så pass stor internationell artist som Tim (Avicii) de facto är — på en nivå som även vi som föräldrar inte kunnat greppa eller har kunnat förstå fullt ut.”

Avicii, vars riktiga namn var Tim Bergling, gick bort efter ett självmord i april 2018. Han blev endast 28 år.