Demonstration vid Bromma flygplats – del av globalt koordinerad klimataktion

Susanne Nilsson
Foto: Pressbild/Extinction rebellion

En koordinerad klimataktion utfördes under torsdagen i totalt 13 länder. Aktionen utfördes samtidigt som klimatmötet COP27 pågår i Egypten.

I Sverige utfördes demonstrationen vid Bromma flygplats, där ett 20-tal aktivister från Scientist rebellion och Extinction rebellion blockerade en parkeringsinfart för privata jetflygplan.

Vill förbjuda privata jetflygplan

Demonstranterna har ett tydligt budskap: de vill att privata jetflygplan förbjuds och att storflygare beskattas.

– Det första kravet är förbjud privat jetflygande. Direkt, nu. Det andra är: inför en progressiv skatt för storflygare, så att de som flyger med reguljärflyg ofta successivt får betala mer för varje resa. Detta är sådant som aktivister i de mest klimatutsatta länderna i världen lyft upp och som också kommit upp när man haft medborgarråd i olika länder såsom Frankrike och Italien, säger Björn Paxling, presskontakt för aktionen, till tidningen Syre.

Brott mot ordningslagen

Polisen var på plats vid Bromma flygplats under demonstrationen, men allt ska ha gått lugnt till och ingen har gripits. En förundersökning om brott mot ordningslagen har dock inletts. Flygtrafiken till och från Bromma flygplats ska inte ha påverkats av aktionen.