A-traktorfylla likställs med bilrattfylla enligt ny HD-dom

Susanne Nilsson
Foto: HerrNilsson - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19542905

Högsta Domstolen har beslutat att den som kör en A-traktor berusad ska dömas enligt samma principer som den som kör en vanlig bil onykter. Saken prövades i HD efter att en 15-åring greps då han var full och körde sin A-traktor.

Tonårspojken stoppades av polisen en natt i maj i år i Tvååker utanför Varberg, då han körde sin A-traktor på en tom väg. Ett utandningsprov visade att han hade en alkoholhalt i blodet som överstiger gränsen för grovt rattfylleri, och han åtalades.

Försvaret protesterade mot att brottet räknades som grovt

15-åringens försvarsadvokat hävdade i tingsrätten och hovrätten att händelsen borde bedömas på samma sätt som om han kört en moped onykter. Vidare ansåg försvararen att brottet inte skulle räknas som grovt, då det inte kunde bevisas att det funnits någon fara för andra trafikanter.

Risk för allvarliga skador

Fallet togs sedan upp i Högsta Domstolen, som slår fast att rattfylleri i en A-traktor i princip ska bedömas på samma sätt som rattfylleri i en vanlig bil. Detta med hänvisning till att storleken och tyngden på en A-traktor gör att risken för andra trafikanter blir påtaglig då den framförs av en berusad förare. Trots att en A-traktor får ha en maxhastighet på 30 km i timmen kan den vid en olycka orsaka allvarliga skador, vilket en moped inte kan.

15-åringen dömdes av HD till 30 timmars ungdomstjänst för grovt rattfylleri.