78-åring får fängelse efter körkortslös dödsfärd – skyllde på tiggare

Susanne Nilsson
Foto: Skärmklipp Google Maps / Lisa Öberg www.lisafotograf

En 78-årig man döms till två år och tio månaders fängelse för att ha kört ihjäl en fotgängare i Östergötland i våras. Efter olyckan smet mannen från platsen och i efterföljande förhör skyllde han på en tiggare.

En person som färdades på rullskidor längs en landsväg i Åtvidabergs kommun dog efter att ha blivit påkörd av en 78-årig man i maj tidigare i år.

Den körkortslöse 78-åringen nekade till anklagelserna och påstod att en icke svensktalande tiggare, som agerade chaufför, var den som framförde fordonet.

Enligt Linköpings tingsrätt visar både vittnesuppgifter och teknisk bevisning att mannen var den som körde och att att historien om tiggaren är en efterhandskonstruktion.

Lämnade olycksplatsen

Ett vittne som passerade platsen kort stund efter händelsen berättade att de enda personerna som då befann sig vid olycksplatsen var 78-åringen som stod intill den påkördes kropp. En bil stod då en bit ifrån platsen.

Vittnet larmade 112 och hjälpte till att flytta kroppen till sidan av vägen. Därefter avvek 78-åringen utan att lämna varken namn eller kontaktuppgifter. 

På 78-åringens väg från brottsplatsen fick ett annat vittne kasta sig ner i ett dike för att undvika att bli påkörd. Vittnet kunde beskriva hur mannens bil, som färdades mycket snabbt, hade synliga skador på framrutan.

Två personer som påträffat mannen på en annan plats kort före olyckan vittnade om att de då påtalat för honom att han körde bil på ett olämpligt sätt.

Tekniska bevis talar emot

Teknisk bevisföring i form av ett blåmärke på överkroppen, som sannolikt härstammar från ett säkerhetsbälte monterat på vänster sida, talar för att mannen var den som framförde bilen.

Detta tillsammans med vittnesuppgifterna är enligt Linköpings tingsrätt tillräckligt med bevis för att fastställa att 78-åringen är den som framförde bilen och därmed orsakade dödsolyckan.

Enligt frivårdens bedömning har den tidigare dömde 78-åringen ett antisocialt personlighetsmönster och risken för återfall i kriminalitet är förhöjd.

Han dömdes därför för grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning och smitning från trafikolycksplats. Påföljden är fängelse i två år och tio månader.