73-åring döms för mord på mäklare – ses som en ren avrättning

Susanne Nilsson
Den 73-årige mannen dömdes till 16 års fängelse. Foto: Polisen

En 73-årig man dömdes på tisdagen till 16 års fängelse för mord på en mäklare han anlitat för att sälja sitt hus. Det meddelar Växjö tingsrätt i ett pressmeddelande.

Försäljningen skedde under 2017. Mannen ångrade sedan att han sålt sitt hus och mådde psykiskt dåligt efter försäljningen. Han ansåg att detta var mäklarens fel, och sköt därför ihjäl mäklaren i hans hem i november förra året.

Sköt mäklaren med jaktgevär

Mordet skedde på dagen fem år efter husförsäljningen. 73-åringen knackade på dörren hos mäklaren, som även var hans granne, och sköt honom med ett jaktgevär när han öppnade. Mäklaren avled på plats och 73-åringen greps dagen efter för dådet.

Ren avrättning

Tingsrätten anser att mordet var planerat. Det ses som en hämndaktion och som en ren avrättning. Straffvärdet uppgår till livstids fängelse, men då vissa förmildrande omständigheter förelåg bestämdes påföljden till 16 års fängelse.

“Vid bedömningen av straffets längd har tingsrätten också vägt in gärningsmannens ålder, att han på grund av en psykisk störning hade nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande och att han har lämnat uppgifter som varit av väsentlig betydelse för utredningen av brottet. Med beaktande av samtliga omständigheter har tingsrätten bestämt straffet till fängelse i 16 år”, skriver tingsrätten i sitt pressmeddelande.