467 fängelseår utdömdes förra året – högsta siffran på nästan 25 år

Susanne Nilsson

Under 2022 utdömdes fängelsestraff på totalt 467 år i Sverige. Det är den högsta siffran sedan 2009, då en myndighetsgemensam satsning mot den organiserade brottsligheten inleddes.

Under tisdagen lämnade rikspolischefen Anders Thornberg in rapporten till regeringen.

– Resultaten fortsätter att utvecklas i positiv riktning, säger han i ett pressmeddelande.

Rekordstora utmätningar

Även Kronofogdemyndigheten gjorde rekordstora utmätningar under förra året.

– Det här visar på hur bra det blir när myndigheter samarbetar. Brottslingars tillgångar som bilar, kontanter och smycken blir synliga i vår samverkan – vi kan till exempel få uppgifter från Polismyndigheten, Tullverket och Ekobrottsmyndigheten som leder till att vi hittar tillgångar som vi annars inte kunnat se, säger Fredrik Rosengren, rikskronofogde, i ett pressmeddelande på polisens hemsida.

Fler dömdes för ekonomisk brottslighet

Under fjolåret blev fler personer dömda för grov ekonomisk brottslighet, såsom bokföringsbrott och penningtvätt. Ett av de mer uppmärksammade fallen handlade om nätverkskriminella som använde sig av ett växlingskontor för att tvätta pengar från narkotikaförsäljning. I det fallet dömdes 12 personer till långa fängelsestraff och  ett beslag på totalt 33 miljoner kronor förverkades.

– Utredningen illustrerar tydligt hur ekonomisk brottslighet hänger samman med annan brottslighet, i det här fallet narkotikahandel, säger Anders Thornberg.