27-åring åtalas för mordet på Ulf Sandberg i Oskarshamn

Susanne Nilsson
Ulf Sandberg med sin syster Karin. Foto Privat NG

På onsdagen väcker åklagaren åtal mot en 27-årig man som misstänks för mordet på 52-årige Ulf Sandberg i Oskarshamn förra året. En 30-årig man åtalas för grovt rån, då de två ska ha rånat Ulf tillsammans före mordet. Ulf var en välkänd person i sin hemstad, och mordet på honom har blivit mycket uppmärksammat.

Dådet ses som ett rånmord, och åtalet mot 27-åringen gäller både mord och grovt rån. Händelsen ska ha filmats av 30-åringen, och filmen är en viktig del av åklagarens bevisning mot de två männen. 27-åringen åtalas även för grov misshandel eftersom han samma dag som mordet på Ulf kastat ett järnrör i ansiktet på en annan man.

“Snäll och en riktig kämpe”

Ulf Sandberg levde med sviterna efter en hjärntumör han hade 1987. Efter att den opererades bort fick han bland annat försämrad motorik, hörsel och balans samt en ansiktsförlamning. Hans bror Per Sandberg har tidigare beskrivit honom som väldigt snäll och som en riktig kämpe i en intervju i Aftonbladet.

– Han var ju annorlunda av vissa orsaker, men i grund och botten en väldigt social, omtänksam och snäll människa, som hade en härlig glimt och en härlig spjuveraktighet. Nära till skratt och nära till kramar. Han blev förändrad som fysisk människa, men inte inombords. I samhället vi lever i tolkas man ju ofta efter hur man ser ut. Det som varit hans styrka är att han aldrig försökt gömma sig eller på något sätt skämts för den han är, utan han har stått upp och fortsatt leva. Därför har han varit en otrolig kämpe.

Kraftig och utdraget våld

I åtalet mot männen beskrivs hur de överfallit Ulf och utdelat ett kraftigt och utdraget våld mot honom. De hotade honom, tog hans klocka och försökte få honom att ta ut pengar i en bankomat. Sedan gick 27-åringen iväg för att hämta en kniv medan 30-åringen stannade kvar och bevakade Ulf som låg skadad på marken. 27-åringen knivhögg sedan Ulf 7-8 gånger, varpå de båda gärningsmännen lämnade platsen.

Synnerlig råhet

Vidare framgår det av åtalet att gärningsmännen har uppvisat en synnerlig råhet.

“Rånet och rånförsöket bör bedömas som grova brott eftersom det är två
gärningsmän som tillsammans och i samförstånd överfallit en ensam,
funktionsnedsatt och fysiskt sett underlägsen man på öppen gata och utövat
mycket omfattande och livsfarligt våld mot målsägandens huvud och kropp
och bland annat upprepade gånger sparkat målsäganden när han låg ner på
marken. Genom sitt agerande har gärningsmännen tillfogat målsäganden
svåra kroppsskador och visat synnerlig råhet och på ett hänsynslöst sätt
utnyttjat målsägandens skyddslösa och utsatta ställning. Vidare har gärningen
varit av särskilt farlig art.”

De två misstänkta männen nekar till brott.