24-åring häktad för sprängningar – misstänks ha agerat på uppdrag av Kurdiska räven

Nathalie Wästerlund

En 24-årig man som misstänks ligga bakom två av den senaste tidens sprängningar i Stockholm häktades på tisdagen. Mannen ska, enligt uppgifter till Aftonbladet, ha agerat på uppdrag av den man som kallas för Kurdiska räven.

En konflikt mellan Kurdiska räven och en annan man som kallas “Greken”, gällande narkotikamarknaden i Sundsvall, tros vara skälet till de våldsdåd som skett i Stockholmsområdet den senaste månaden. De båda männen befinner sig utomlands, och dåden har därför riktats mot deras anhöriga och andra personer med kopplingar till dem.

Misstänks för allmänfarlig ödeläggelse och vapenbrott

Den gripne 24-åringen misstänks för inblandning i de två sprängningar som utfördes på Södermalm och i Kista den 17 respektive 18 januari. De händelserna utreds som allmänfarlig ödeläggelse. Mannen är även misstänkt för grovt vapenbrott eftersom polisen hittade vapen i hans hem vid en husrannsakan.

Tar på sig farliga uppdrag

24-åringen dömdes första gången som 15-åring, då för misshandel. Han släpptes nyligen ut ur fängelset efter att ha avtjänat ett straff för synnerligen grovt narkotikabrott.

– Han bedöms vara en person som tar på sig farliga uppdrag. Det har använts mycket sprängmedel vid båda detonationerna. Han är inte helt knuten till ett nätverk utan tros ta på sig uppdrag över hela Stockholm för pengar, säger en källa till Aftonbladet.