22-åring som högg ihjäl två inkräktare frias även i hovrätten

Susanne Nilsson

En 22-årig man har friats i hovrätten efter att ha åtalats för två fall av dråp. Mannen högg ihjäl två män som bröt sig in i hans lägenhet i Borås för att råna honom. Tingsrätten har tidigare friat 22-åringen, och nu har hovrätten fastställt den friande domen.

Händelsen inträffade i september 2022. Mannen och hans flickvän låg och sov i hans lägenhet i Borås när två män bröt sig in via balkongen. De var maskerade och gick direkt till attack mot 22-åringen, som fick tag i en kniv som han försvarade sig med. Båda inkräktarna skadades så svårt att de senare avled. 

Åklagaren hävdade att 22-åringen hade använt orimligt mycket våld och åtalade honom för två fall av dråp. Tingsrätten i Borås ansåg att mannens agerande går under nödvärnsrätten, och att han inte haft tid eller möjlighet att agera annorlunda. Han friades därför. Hovrätten instämmer och konstaterar att det våld som 22-åringen använde för att försvara sig inte kan ses som uppenbart oförsvarligt eller oproportionerligt. Mannen frias därför även i hovrätten.