22-åring åtalas för involverande av underårig i brottslighet

Susanne Nilsson

På torsdagen väckte åklagaren åtal mot en 22-årig man som misstänks för involverande av underårig i brottslighet. Det skriver Dagens Juridik. Åtalet är ett av de första i sitt slag sedan den nya lagen trädde i kraft den 1 juli i år.

Den åtalade misstänks ha involverat två minderåriga, den ena är hans egen lillebror, i narkotikabrottslighet i Linköping. Han åtalas även för försök till narkotikabrott och grovt narkotikabrott.

Olagligt att involvera minderåriga i brottslig verksamhet

Den nya lagen innebär att det är olagligt att anlita, betala, instruera, överlämna egendom till eller på annat sätt involvera någon som är under 18 år i brottslig verksamhet.

– 22-åringen misstänks ha låtit en underårig person att förvara narkotika i dennes garderob och gett denne instruktioner kring förvaret. Han misstänks också ha instruerat en annan underårig att ha kontakt med köpare och säljare av narkotika. Dagens åtal är ett av de första som väcks i Sverige sedan det nya brottet ”involverande av en underårig i brottslighet” infördes i brottsbalken den 1 juli i år, säger chefsåklagare Eva Nemec Nordh i ett pressmeddelande.