200 kilo sprängmedel i beslag – en man och en kvinna gripna

Nathalie Wästerlund

I en omfattande insats i Uppsala under tisdagen beslagtogs nästan 200 kilo sprängmedel av polisen. Två personer har anhållits som misstänkta för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggning samt grovt narkotikabrott.

Insatsen genomfördes i Uppsala med omnejd under eftermiddagen, kvällen och natten under tisdagen. I samband med polisens utredningsåtgärder bistod även nationella bombskyddet (NBS) polisen. Totalt närmare 200 kilo sprängmedel samt en större mängd narkotika har tagits i beslag och två personer, en man och kvinna i 35-årsåldern, greps av polis under tisdagskvällen. Efter beslut av åklagare så har de båda även anhållits.

– Det är ett stort beslag av sprängmedel, och vi har i och med detta förhindrat flera potentiella grova våldsbrott och sprängningar, konstaterar Dan Windt, kommenderingschef för den särskilda händelsen i polisregion Mitt, i ett pressmeddelande.

Finjusterat och utvecklat polisarbete

Polisens arbete har under en längre tid finjusterats och utvecklats, vilket har föranlett att beslag och gripanden som dessa kan ske oftare och mer precist. Detta beslag är en del i en större målbild där polisen motarbetar och förebygger gängkriminaliteten och de grova våldsbrott som sker.

– Vi har nyligen fått en bra preventiv lagstiftning och vi märker därtill att fler och fler människor vänder sig till polisen när de har uppgifter. Vi från polisen har också blivit bättre på att omsätta uppgifter till strukturerad operativ verksamhet. Det i kombination med bra magkänsla och intuition från patruller på fältet har lett fram till detta, fortsätter Dan Windt.