19-åring dömd till livstid för dödsskjutning i Tullinge

Susanne Nilsson
Södertörns tingsrätt. Foto: Carl Johan Erikson

En 19-årig man dömdes på tisdagen till livstids fängelse för mordet på en man i Tullinge i mars 2023. Offret, en 47-årig man som sköts ihjäl i sitt hem, var pappa till en gängkriminell man. Mordet ses som ett hämnddåd med kopplingar till den pågående gängkonflikten.

Förutom 19-åringen dömdes ytterligare tre personer för grovt skyddande av brottsling och grovt vapenbrott. En 18-åring dömdes till fängelse i ett år och två månader, en 20-åring till fängelse i tre år och tre månader och en 24-åring till fängelse i två år. Rawa Majid, ledare för Foxtrot-nätverket, är sedan tidigare häktad i sin frånvaro misstänkt för att ha gett 19-åringen i uppdrag att utföra mordet.

Sköts ihjäl bara timmar efter att Efterlyst sände inslag om sonen

Tv-programmet Efterlyst gick i mars förra året ut med en efterlysning av en ung man, som misstänktes ligga bakom en skottlossning mot en bostad i Uppsala där en släkting till Rawa Majid bodde. Bara några timmar efter att programmet sändes sköts den efterlyste mannens pappa ihjäl i sin bostad i Tullinge, där även hans sambo och minderåriga barn befann sig.

“Uppenbart att gärningen ska bedömas som särskilt hänsynslös”

19-åringen har erkänt att han befunnit sig på platsen vid tiden för mordet men hävdar att det var en annan person som sköt. Bevisning av olika slag, bland annat DNA och chattar, visar dock att det var han som avlossade skottet som dödade den 47-årige mannen. Förutom mordet döms han även för anstiftan till mord och för ringa narkotikabrott. Han ska också betala skadestånd på 440 000 kronor till mordoffrets anhöriga.

– Offret hade ingen koppling till konflikten och sköts till döds i sitt hem på natten samtidigt som hans sambo och minderåriga barn befann sig i bostaden. Det är uppenbart att gärningen ska bedömas som särskilt hänsynslös. Påföljden ska därför bestämmas till livstids fängelse, säger rådmannen Peter Grym, ordförande i målet, i ett pressmeddelande.