18-åring sköt sin vän i huvudet under skojbråk – riskerar tio års fängelse

Susanne Nilsson
Rättegången pågår i Nyköpings tingsrätt. Foto: Lisa Öberg www.lisafotograf

Tre vänner festade tillsammans i en lägenhet i Nyköping i november förra året. Under ett skojbråk sköt en av dem, en 18-åring, sin vän i huvudet med en pistol. Han står nu åtalad för mordförsök och grovt vapenbrott och riskerar tio års fängelse.

Den åtalade nekar till mordförsök men erkänner vapenbrott. Han bedöms inte ha haft avsikt att skada eller döda sin vän, men åklagaren anser att han haft ett så kallat likgiltighetsuppsåt och har yrkat på att han döms till tio års fängelse.

Vännen larmade

Det var en av vännerna som ringde SOS Alarm vid 22-tiden på kvällen den 29 november.

– Vi behöver fucking ambulans, skicka fort. Han har blivit skjuten. I huvudet, i fucking huvudet. Snälla, snälla skicka nån. Jag vill inte han ska fucking dö, säger han enligt TV4 i larmsamtalet där han också berättar vem som sköt.

Sköt genom fönster

Den åtalade 18-åringen ska tidigare under den aktuella kvällen ha poserat med pistolen och skjutit ett skott genom ett fönster i lägenheten, något som filmats med en av vännernas mobiltelefon. Även mordförsöket, som ska ha haft sin upprinnelse i något slags skojbråk, filmades.
– På kvällen har någon form av skojbråk uppstått och vapnet plockats fram. I ett läge gör plötsligt den misstänkte mantelrörelse, riktar vapnet mot sin kompis och trycker av, säger kammaråklagare Fredrik Beijar enligt TV4.

Ren tur

Den skjutne, även han en 18-årig kille, fick livshotande skador. Enligt åklagaren var det ren tur att han överlevde. Han är dock inte återställd. Rättegången beräknas avslutas den 13 februari.