17-åring åtalas för ett av sprängdåden i Stockholm – ska ha uppmanats av två äldre kumpaner

Nathalie Wästerlund

Tre personer åtalas nu för en av de sprängningar som skedde i Stockholm under förra året. En av dessa, en 17-årig pojke, pekas ut som den som placerade ut sprängladdningen.

En sprängladdning exploderade natten till den 24 september 2022 vid entrén till ett lägenhetshus på Barnängsgatan, Södermalm i Stockholm. Ett 20-tal boende blev evakuerade. Ingen skadades fysiskt, men fasaden och trappuppgången fick stora materiella skador.

17-åringen uppmanades av sina kumpaner

Nu åtalas tre män, misstänkta för inblandning i sprängdådet. Man tror att 17-åringen uppmanats att placera ut sprängladdningen av de två andra äldre männen, 46 respektive 35 år. 46-åringen ska enligt stämningsansökan även ha skjutsat 17-åringen till och från platsen, vilket skett på uppdrag av 35-åringen.

Eventuella kopplingar till fler sprängningar

Flera medier skriver att två av männen har kopplingar till ett kriminellt nätverk i Hässelby, detta har även uppgetts av poliser i förhör. Polisen har tidigare gått ut med att man även undersökt om den aktuella sprängningen kan ha haft ett samband med en detonation i Solna som låg nära i tiden, men detta har inte kunnat bevisas. Ingen av de aktuella männen åtalas för det dådet.

Samtliga förnekar brott

Den 17-årige pojken står nu åtalad för grov allmänfarlig ödeläggelse eftersom han ska ha varit den som verkställt själva detonationen genom att placera ut den. 35-åringen åtalas för anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse, och 46-åringen åtalas för medhjälp till samma brott. Samtliga tre förnekar all inblandning.