17-åring åtalas för avrättning på gym i Stockholm förra året

Susanne Nilsson
Idag väcktes åtal i Stockholms tingsrätt mot den 17-åring som misstänks ligga bakom gym-mordet i Vasastan.

På tisdagen väcktes åtal mot fyra personer som misstänks för inblandning i det så kallade gym-mordet i Stockholm. En 17-årig pojke åtalas för mord och försök till mord. Tre andra män, en 19-åring och två 30-åringar, åtalas för medhjälp till mord.

Mordet skedde i Vasastan i mars förra året. En 54-årig man sköts kallblodigt ihjäl med tre skott i huvudet inne på gymmet där han tränade. Den misstänkte gärningsmannen var då endast 16 år. Bakgrunden till mordet ska ha varit en konflikt mellan MC-gänget Bandidos och ett kriminellt gäng i Bro.

Fel person dödades

Allting tyder på att mannen som dog vid skjutningen inte var det tilltänkta offret, utan att han bara försökte gå emellan.

– Jag har åtalat för mord på en besökare på gymmet men även för försök till mord på en annan person som befann sig där. Utredningen har inte visat annat än att den person som avled inte var den egentliga måltavlan utan endast ingrep mot förövaren, säger kammaråklagare Daniel Suneson i ett pressmeddelande.

Åtalas även för handgranat

17-åringen åtalas även för grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt vapenbrott, då han misstänks ha kastat in en handgranat i en restaurang på Södermalm i Stockholm. Även den händelsen ska ha skett i mars förra året.