16-åringar dömda till ungdomsvård för dödsskjutning i Handen förra året

Susanne Nilsson

Två 16-åriga pojkar har dömts för mord efter en dödsskjutning i Handen i södra Stockholm förra året. Två män som satt i en bil blev beskjutna med flera skott, och en av dem dog. Enligt tingsrättens dom ska skytten ha erbjudits 300 000 kronor av personer från det kriminella Dalen-nätverket för att utföra mordet.

Det var vid 23-tiden på kvällen den 4 augusti förra året som två män, båda 21 år gamla, hittades skottskadade i en bil i Handen. En av dem hade träffats av fyra skott och avled av sina skador. Den andra träffades av ett skott i låret och skadades allvarligt men överlevde. I bilen fanns även en 21-årig kvinna som klarades sig utan fysiska skador.

Ett vapen hittades senare i närheten av brottsplatsen. Polisens utredning visade att totalt sju skott hade avlossats från två olika vapen. De två 16-åringarna, som är hemmahörande i Närke, greps en tid efter skjutningen. Pojken som sköt dömdes till fyra års sluten ungdomsvård för ett mord och två mordförsök. Den andra pojken dömdes till tre års sluten ungdomsvård för medhjälp till mord och mordförsök.