16-åring slog ihjäl 17-åring – döms till 10 månaders sluten ungdomsvård

Susanne Nilsson

På torsdagen fastställde hovrätten domen mot den 16-årige pojke som slog ihjäl 17-årige Lucas Atrak förra sommaren. 16-åringen åtalades för mord men dömdes för grovt vållande till annans död i båda instanserna.

Hovrätten instämde i tingsrättens bedömning om att ett likgiltighetsuppsåt inte kunde bevisas, och fastställde domen om tio månaders sluten ungdomsvård.

– Jag är så otroligt ledsen och besviken, för Lucas skull och för allas skull. Jag tycker domen ger helt fel signaler, säger Åsa Lindström, Lucas mamma, i en kommentar till Dagens Nyheter (DN).

Fick svåra hjärnskador och hamnade i koma

Det var natten mellan den 8 och 9 augusti förra året som den nu dömde 16-åringen och en annan minderårig pojke dök upp i ett hus på Värmdö utanför Stockholm där Lucas och några av hans vänner befann sig. 16-åringen, som tidigare under dagen uttalat dödshot mot Lucas, var beväpnad med en kniv med metallskaft. De två pojkarna gav sig på Lucas och 16-åringen slog honom i huvudet flera gånger med det tunga knivskaftet. Lucas fick svåra hjärnskador av misshandeln och hamnade i koma. En månad senare avled han.

Likgiltighetsuppsåt kunde inte bevisas

16-åringen har erkänt omständigheterna, men i förhör sagt att det “inte var tanken att det skulle bli såhär”. Hans avsikt var att misshandla Lucas, och enligt tingsrättens dom finns det inget som tyder på att han trodde att Lucas skulle dö. Åklagaren menade på att 16-åringen haft ett så kallat likgiltighetsuppsåt, men det var inget som kunde bevisas enligt varken tingsrätten eller hovrätten. 16-åringen kunde därmed inte dömas för mord.

– För oss är det obegripligt. 16-åringen sökte målmedvetet upp Lucas och gav sig på honom. Att döma ut ett så lindrigt straff när en ung människa blir ihjälslagen ger helt fel signaler till alla unga, det är som om att det är inte spelar någon roll att man mördar, säger Åsa Lindström till DN.