16-åring döms till ungdomsvård för mord på 15-åring i Skogås

Susanne Nilsson

En 16-årig pojke dömdes på torsdagen av Södertörns tingsrätt för ett mord på en 15-årig pojke som skedde i Skogås i januari i år. Mordet skedde inne på en sushirestaurang, där offret satt när 16-åringen klev in och kallblodigt sköt ihjäl honom med ett skott i huvudet.

Förutom 16-åringen döms flera andra personer i samma mål. Två 18-åringar döms för medhjälp till mord, en 26-åring döms för medhjälp till grovt vapenbrott och en 16-åring för underlåtenhet att avslöja mord. Två personer frikänns från åtal gällande medhjälp till mord. En av dem döms dock för medhjälp till grovt vapenbrott.

Mordet var en del i gängkonflikt

Mordet ses som en del i den pågående våldskonflikten mellan rivaliserande kriminella gäng. 15-åringen ska tidigare ha skjutit mot ett hus där en anhörig till Rawa Majid, ledaren för Foxtrot-nätverket, bodde. Som hämnd för detta sköts han kallblodigt ihjäl.

Fick betalt för att utföra mordet

16-åringen ska ha blivit lovad betalning på 100 000 kronor för att utföra mordet. Kort efter mordet fick han, enligt utredningen, 85 000 kronor i kontanter. En del av pengarna spenderade han på varuhuset NK, där han köpte dyra märkeskläder.

Straffvärdet för mordet hade för en vuxen gärningsman varit livstids fängelse. Pojken döms därför till maxstraffet för en minderårig, som är fyra års sluten ungdomsvård.

– Tingsrätten har funnit att bevisningen mot den åtalade 16-åringen, som vid brottet endast var 15 år gammal, varit stark. Utredningen har visat att det inte kan ha varit någon annan som utfört mordet. Det är klarlagt att han med en pistol skjutit ihjäl målsäganden inne på restaurangen, säger domaren Kian Amraée, ordförande i målet, i ett pressmeddelande.