16-åring döms till sluten ungdomsvård för dödsskjutningen på Emporia i Malmö förra året

Susanne Nilsson
Malmö tingsrätt dömde under fredagen 16-åringen till maxstraff. Foto: www.domstol.se

En 16-årig pojke dömdes på fredagen till fyra års sluten ungdomsvård för bland annat mord och mordförsök på köpcentret Emporia i Malmö förra sommaren. Det skriver Malmö tingsrätt i ett pressmeddelande.

En 31-årig man sköts ihjäl och en kvinna skottskadades vid händelsen. 16-åringen, som då endast var 15 år gammal, greps kort efter skjutningen och erkände direkt. Förutom mord och mordförsök döms han även för grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan.

Gängledare sköts ihjäl

Det var den 19 augusti 2022 som 16-åringen avlossade flera skott på nära håll mot den 31-åriga mannen, som pekats ut som ledare för det kriminella gänget Satudarah Assassins. Skotten träffade mannen, som föll till marken, och fortsatte sedan in i en butikslokal. Trots att han redan träffats av skott lyckades mannen resa sig och börja springa. 16-åringen avlossade då ytterligare några skott, som dödade mannen samt träffade en kvinna i ryggen.

Synnerligen allvarlig och hänsynslös brottslighet

Många människor befann sig i köpcentret vid skjutningen, som ledde till panik och kaos på platsen. Dådet beskrivs som särskilt hänsynslöst, och det är enligt tingsrätten därför inte aktuellt att sänka straffet med hänsyn till gärningsmannens unga ålder.
– Den brottslighet som 16-åringen har gjort sig skyldig till är synnerligen allvarlig och hänsynslös. Redan det mord som 16-åringen döms för har ett straffvärde som motsvarar fängelse på livstid. Därutöver döms han för annan mycket allvarlig brottslighet. Det är därför inte aktuellt med kortare straff än fyra år vilket är maxstraffet för sluten ungdomsvård, säger chefsrådman Lennart Strinäs i tingsrättens pressmeddelande.

Var på rymmen från SIS-hem

Vid tiden för mordet var 16-åringen omhändertagen enligt LVU, på grund av drogmissbruk, kriminalitet och ett våldsamt beteende, och placerad på ett SIS-hem. Kort före skjutningen på Emporia hade han rymt därifrån. Han hävdar själv att han utförde skjutningen på eget initiativ, något som ses som en uppenbar efterhandskonstruktion. Förutom den nu dömde 16-åringen är ytterligare sju personer misstänkta för inblandning i mordet. Samtliga sitter häktade, och åtal mot dem väntas väckas i oktober.