16-åring åtalas för mordet på 15-åriga Henrik

Susanne Nilsson

En 16-årig pojke åtalas för mord på 15-åriga Henrik från Alingsås. Det meddelar Åklagarmyndigheten på måndagen. Henrik försvann från sitt hem i Alingsås den 2 oktober förra året och hittades död sex dagar senare.

16-åringen har i förhör berättat att tumult uppstått mellan honom och Henrik och att han utövat visst våld mot honom, men han förnekar brott.

– Många invånare i Alingsås har berörts starkt av mordet. Därför känns det bra att vi genom ett framgångsrikt utredningsarbete nu har nått fram till ett åtal i denna för många så tragiska händelse, säger Johan Lundberg, lokalpolisområdeschef Alingsås, i en kommentar till Åklagarmyndigheten.

Utsattes för omfattande stickvåld

Den misstänkta 16-åringen greps samma dag som Henrik hittades död och har suttit häktad sedan dess. Han och Henrik var bekanta sedan tidigare, och enligt åklagaren finns det bevis för att de två befann sig på samma plats den aktuella kvällen. Henrik hade utsatts för omfattande våld med ett stickvapen, och åklagaren menar att det är bevisat att det är 16-åringen som utdelat våldet som ledde till att Henrik dog.

– Det är en omfattande utredning som nu lett fram till att en person kunnat åtalas för mord. Genom utredningen har det framkommit att den tilltalade och den 15-årige pojken var bekanta med varandra sedan tidigare och att de träffats tidig kväll den 2 oktober 2023 vid den plats där den 15-årige pojken senare kom att påträffas avliden. Bevisningen består bland annat av teknisk bevisning i form DNA, analyser av mobiltrafik som visar hur man rört sig aktuell kväll samt den tilltalades egna uppgifter, säger Andreas Ekengren, senior åklagare och förundersökningsledare, i ett pressmeddelande.