16-årig flicka döms för mord på sin lillebror – får sluten ungdomsvård

Susanne Nilsson
Solna tingsrätt dömde 16-åringen för mordet på sin 10-årige lillebror. Foto: Carl Johan Erikson

Den 16-åriga flicka som dödade sin tioåriga lillebror i Vällingby i juli förra året dömdes på torsdagen för mord. Flickan greps i hemmet efter att hennes lillebror hittades livlös. Hon har erkänt gärningen, som skedde när hon var 15 år. Solna tingsrätt bestämde påföljden till sluten ungdomsvård i två år och åtta månader.

16-åringen ska tidigare ha misshandlat både sin lillebror och sin mamma vid ett flertal tillfällen, samt på andra sätt agerat våldsamt och aggressivt. Hon ska också ha uttryckt att hon önskade att mamman och brodern inte fanns.

Agerade med likgiltighetsuppsåt

Efter mordet gjordes en rättspsykiatrisk undersökning, som visade att hon inte led av en allvarlig psykisk störning vid brottstillfället. Hon kan därför inte överlämnas till rättspsykiatrisk vård. Tingsrätten skriver i sin bedömning att det inte kan styrkas att hon haft avsikt att döda brodern, men att hon agerat med ett så kallat likgiltighetsuppsåt. Med hänsyn till hennes unga ålder döms hon till sluten ungdomsvård.

Placerades på låst ungdomshem

Efter broderns död placerades flickan på ett låst ungdomshem, något hennes mamma inte tyckte var rätt.

– Jag älskar min dotter, hon behöver vård. Ett låst ungdomshem är inte rätt plats för henne. Jag vill vara nära henne, stötta henne och skapa trygghet för henne, sade hon enligt DN när förvaltningsrätten fattade beslut om placeringen.