15 personer åtalas i stor narkotikahärva – knark för 82 miljoner beslagtogs

Susanne Nilsson

På tisdagen väcker åklagaren åtal mot 15 personer som misstänks ha tillverkat och sålt stora mängder amfetamin. Utredningen har pågått sedan maj 2021 då polisen gjorde sitt tillslag.

Sju personer greps och häktades vid tillslaget, och därefter har ytterligare sex personer häktats. Samtliga är fortfarande häktade. Två av de som åtalas i målet är inte frihetsberövade.

Stora mängder narkotika

De åtalade ska ha hanterat 275 kilo amfetamin och amfetaminolja, 57 kilo cannabis, stora mängder ecstasy och en mindre mängd kokain. Narkotikan uppskattas vara värd cirka 82 miljoner kronor på gatan. Amfetaminet tillverkades i Osby och på Listerlandet i Blekinge och såldes på olika platser i Skåne och Blekinge. Köparna är personer från Kungsbacka, Värmdö och Helsingborg.

– Det är en synnerligen omfattande tillverkning av amfetamin som skett på svensk mark. Vår uppfattning är att det var avsett för den svenska marknaden och spridning i missbrukarleden i Sverige, säger kammaråklagare Marie Reutne, som är förundersökningsledare, i ett pressmeddelande.

Rättegången kommer att hållas i säkerhetssalen i Malmö tingsrätt och beräknas pågå i ungefär 50 dagar.