15-åring döms till rättspsykiatrisk vård efter våldtäkt på 9-årig flicka

Susanne Nilsson
Foto: Jonas Westling

På tisdagen kom domen mot den 15-åriga pojke som överföll och våldtog en nioårig flicka i Skellefteå i juli i år. Pojken döms för mordförsök och grov våldtäkt mot barn och påföljden bestäms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Den nioåriga flickan hittades svårt skadad i ett skogsområde i närheten av sitt hem. Kort därefter påträffades och greps den 15-årige pojken, som befann sig i närheten av platsen. Han hade själv stoppat förbipasserande personer, som i sin tur larmat polis och ambulans.

Livshotande skador

Flickan var på väg hem från fritids när hon blev överfallen. Hon hade blivit utsatt för grovt våld och kördes snabbt till sjukhus med ambulans. Hennes skador var livshotande och hon låg länge i koma. Efter överfallet har hon har fått bestående hjärnskador, och därför inte kunnat höras av polisen under utredningen.

Åldersbestämning visade att pojken är 15 år

Pojken som greps var enligt folkbokföringsuppgifter endast 13 år gammal, något som senare visade sig vara felaktigt. Han uppgav själv för polisen att han är 15 år, något som sedan bekräftades av hans föräldrar och av en medicinsk åldersbedömning. Gränsen för när man blir straffmyndig går vid 15 år, och pojken kunde därför dömas av tingsrätten.

Lider av en allvarlig psykisk störning

En rättsmedicinsk undersökning visade att pojken led av en allvarlig psykisk störning vid brottstillfället, och att störningen kvarstod även när undersökningen genomfördes. Både åklagaren och 15-åringens försvarare yrkade därför på att han skulle dömas till vård. Tingsrätten gick på samma linje och dömde honom till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, eftersom man anser att det finns risk för att han återfaller i allvarlig brottslighet.

Pojken erkänner överfallet men förnekar mordförsök

Pojken har erkänt överfallet på flickan men anser sig inte skyldig till mordförsök. Han medger grov våldtäkt mot barn och synnerligen grov misshandel. Förutom rättspsykiatrisk vård döms han även att betala skadestånd till flickan och hennes föräldrar.