144 nya högsäkerhetsplatser på anstalten Hall

Susanne Nilsson
Anstalten Hall. Foto: Kriminalvården

Anstalten Hall har uppfört en ny byggnad med plats för upp till 144 högsäkerhetsfångar. Det rapporterar DN. På avdelningen kommer personer som dömts för de grövsta brotten att avtjäna sina straff.

Hall är en så kallad klass 1-anstalt, vilket innebär att den har den högsta säkerhetsklassningen. Bygget av den nya avdelningen startade under 2019 och har krävt stora säkerhetsåtgärder och kontroller av samtliga inblandade i bygget.

– Alla som har jobbat med det här är säkerhetsprövade på olika sätt, så det har varit ett stort arbete att få till det, säger Åsa Hedenberg, VD hos fastighetsägaren Specialfastigheter, till DN.

Platsbristen ett problem

Den stora platsbristen på Sveriges häkten och anstalter har länge varit ett problem, och beläggningen ökar i högre takt än nya platser tillkommer. Kriminalvården tvingas därför placera intagna på beredskapsplatser och tillfälliga platser.

– Platsbristen är vårt stora bekymmer som vi måste hantera både långsiktigt och kortsiktigt. Det pågår ett 50-tal byggprojekt i hela landet och vi är i ett läge där vi blir glada för alla nya platser vi får, säger kriminalvårdsverkets generaldirektör Martin Holmgren till DN.

“Ett steg i rätt riktning”

Rummen i den nybyggda avdelningen är 11 kvadratmeter, vilket är något större än vad som hittills varit standard i svenska fängelser. De flesta rummen är enkelrum men det finns också några dubbelrum. Alla rum har egen dusch och toalett och alla avdelningar har egna kök där de intagna ansvarar för matlagningen.

– Det här ett steg i rätt riktning när det gäller Kriminalvårdens uppdrag att verkställa straff och återanpassa intagna till samhället. Vi ska minska risken för återfall i brott och det här är en miljö där man har möjligheter att lyckas med det uppdraget, säger Johan Molinder, anstaltschef på Hall, till DN.

Inom några veckor kommer de första intagna att placeras i den nya byggnaden.