14-åring som misstänks för skjutning har rymt från SIS-hem

Susanne Nilsson
Polisjakt pågår efter 14-åringen som rymde från SIS-hemmet.

En 14-årig pojke som misstänks för en skjutning har rymt från ett SIS-hem. Det skriver Expressen. Skjutningen inträffade i Fruängen i januari i år, och 14-åringen ska ha filmats av en annan 14-årig pojke när han sköt ett tiotal skott mot en lägenhetsdörr.

Skotten avlossades med ett automatvapen och gick rakt igenom lägenhetsdörren. Flera personer befann sig i bostaden men ingen skadades. Efter skjutningen blev pojken omhändertagen enligt LVU och placerad på ett SIS-hem utanför Göteborg. Hemmets avdelningar ska vara låsta, men pojken ska ha rymt genom att helt enkelt klättra över ett staket.

Umgicks med äldre gängkriminella

Förutom skjutningen är 14-åringen också misstänkt för flera andra brott som begicks under hösten och vintern 2022. Han ska enligt Expressen ha umgåtts med äldre gängkriminella personer i Jordbro, något som polisen enligt tidningen uppmärksammat och gjort orosanmälningar om. 14-åringen tros ha utfört skjutningen i Fruängen på uppdrag av en gängkriminell man som är misstänkt för anstiftan till tre olika grova våldsbrott i Stockholmsområdet. Han ska ha anlitat unga personer som utförare i alla tre fallen.

“Mycket allvarligt”

Lisa dos Santos är åklagare i fallet med mannen som misstänks för anstiftan till flera grova brott. En förhandling är planerad till på torsdag, och där skulle 14-åringen ha deltagit då en så kallad bevistalan väcks mot honom. Lisa dos Santos kommenterar rymningen på följande sätt enligt Expressen:

– Det är mycket allvarligt. Systemet med ungdomshemmen som vi har täcker uppenbarligen inte upp för de unga grovt kriminella. På hemmen kan de fortsätta kommunicera med kriminella på utsidan samt även rymma och fortsätta begå brott. En polis jag talade med som besökt ett SIS-hem beskrev det som ”LinkedIn för unga kriminella”. Det är fullkomligt stötande och detta behöver ses över nu.