14 år gammalt mord närmar sig en lösning

Nathalie Wästerlund

2008 hittades en kvinna mördad i sin egen lägenhet i Hallstahammar. Polisen har under åren som följ hållit nästan 600 förhör, men fallet har gång på gång kallnat. Nu sitter en man i 40-årsåldern häktad, misstänkt för mordet som skedde för 14 år sedan.

Kvinnan som blev mördad hette Ramoné Latonummi. Hon hittades i sin lägenhet den 26 augusti, och det stod klart redan vid första anblick att hon hade blivit mördad. Ramoné hade inte alltid haft det lätt i livet. I Hallstahammar kände de flesta henne som en missbrukare, och hon var välkänd i missbrukarkretsar. Men trots detta så hade hon inga kända fiender, och hon hade flera nära och kära som hon hade bra kontakt med.

Nycklar och mobil hittades slängda i brunn

När hon hittades så antogs hon enligt rättsläkarens bedömning ha legat död i ungefär en vecka. Hon hade blivit utsatt för ett extremt våld, och hade flera knivhugg i kroppen. Polisen spärrade av platsen för en brottsplatsundersökning. Både lägenheten, trappuppgången och omgivningen undersöktes, och i en brunn en bit bort fann man hennes mobil och nycklar. Eftersom hennes ytterdörr var upplåst vid fyndet av hennes kropp, så var den initiala teorin att hennes mördare hade använt nycklarna för att återvända efter mordet, kanske för att städa undan bevis, och sedan slängt ifrån sig nycklarna.

Få framsteg i fallet, trots hjälp från experter

Men längre än så kom man inte, och även om flera män satt häktade under kortare tidsperioder, så kunde man inte fälla någon för mordet. Fallet har även tagits upp i den svenska dokumentärserien Svenska fall för FBI, där experterna Bo Åström och Mark Safarik tog sig an ouppklarade svenska mordfall.

Nya forensiska undersökningar ledde till gripandet

Polisens kalla fall-grupp har länge arbetat med fallet, och i tisdags greps en man som misstänkt för mordet.

– En framgångsfaktor i utredningen den senaste tiden har varit nya forensiska undersökningar av de spår som säkrades på brottsplatsen, vilket har möjliggjorts genom utvecklad teknik hos nationellt forensiskt centrum, säger Mikael Eriksson, gruppchef för kalla fall-gruppen, enligt polisens hemsida.

I nuläget har polisen inte gått ut med mer information om fallet. Det vi vet är att den 42-årige mannen är anhållen i väntan på en häktesförhandling.