13 män åtalas för inblandning i Södertälje-mord

Susanne Nilsson

Under torsdagen väckte åklagaren åtal mot 13 personer, som misstänks för inblandning i en dödsskjutning i Södertälje förra året. Mordet tros vara en del av en intern konflikt inom det kriminella Södertäljenätverket.

Mordet inträffade den 1 oktober 2022. En 41-årig man sköts ihjäl på öppen gata i stadsdelen Ronna i Södertälje. Kvällen innan sköts en 19-årig man till döds i samma område, och mordet på 41-åringen tros vara en hämnd för det. Utredarnas teori är dock att 41-åringen är helt oskyldig och att skytten tog fel på person.

Tros vara felskjutning

Av de 13 män som nu åtalas är det en som misstänks vara den som sköt. Två män åtalas för medhjälp till mordet och en för grovt vapenbrott och grovt skyddande av brottsling. Övriga nio män åtalas för grovt skyddande av brottsling och/eller för underlåtenhet att avslöja mord.

– Mordet är av allt att döma ett i raden av alla s.k. felskjutningar, där skytten tagit fel på person och en helt oskyldig man i fyrtioårsåldern istället blivit ihjälskjuten på öppen gata. Mordet har genomförts trots mycket hög polisnärvaro i området till följd av tidigare skjutningar i Södertälje och grundas i en infekterad konflikt mellan två kriminella grupperingar i Södertälje. Motivet tros vara hämnd för en dödsskjutning som ägde rum dagen före, säger kammaråklagare Markus Hankkio i ett pressmeddelande.