Polisregion Väst framgångsrika i arbetet mot grovt våld – över 100 gängkriminella personer häktade

Nathalie Wästerlund

Polisregion Väst noterar över 100 häktade personer med kopplingar till gängkriminalitet – en tydlig ökning och framgång i arbetet mot det grova våldet. Fler än någonsin vill också få hjälp med att lämna det kriminella bakom sig.

I jämförelse med polisregion Stockholm är det operativa läget i region Väst just nu relativt lugnt sett till sprängningar och skjutningar. Många av de ledande kriminella aktörerna är dömda eller frihetsberövade vilket underlättar lägesbilden i hela regionen. Dagsfärska siffror redovisar att 306 personer sitter häktade i Väst. Av dessa har 103 personer någon koppling till kriminella nätverk. Vid samma tid i fjol låg den siffran på 41 personer.

Operativ effekt

– Det är viktigt att klara upp de grova brotten för att undvika nya skjutningar och upprepad grov brottslighet. När frihetsberövade och dömda inte finns på gatorna får det en operativ effekt – det blir lugnare, vilket ger möjlighet att ytterligare förebygga att nya grova brott sker, att arbeta med andra utredningar eller tillsammans i förstärkningar, säger biträdande regionpolischef Robert Karlsson i ett pressmeddelande på polisens hemsida.

Lokalpolisområdena är ryggraden

Framgångarna med att ta del av krypterade chattar och annan information har spelat en stor roll i arbetet mot det grova våldet inom kriminella kretsar. Även det nära och förebyggande samarbetet mellan olika myndigheter, avdelningar inom Polisen och regioner, har haft en stor betydelse för den positiva effekt som nu ses.

– Lokalpolisområdena är ryggraden. Lösningen ligger inte långsiktigt i antalet häktade och dömda, utan i att minimera nyrekryteringen. Avhoppen och antalet som hoppar på är en temperaturmätare på var vi kommer att vara om fem, tio år. Därför kämpar vi på med basbrottsligheten, berättar Robert Karlsson vidare.

Fler vill lämna kriminaliteten

Även siffrorna över de som vill ta sig ut ur kriminaliteten ökar. Satsningar på avhopparverksamheter och samarbeten med socialtjänsten samt kriminalvården har gett goda resultat, hittills i år har 18 personer vänt sig till avhoppningsverksamheten. I detta ingår även arbetet med att minska nyrekrytering.

Evidensbaserade metoder effektivt

Något annat som Polisen jobbar med är att använda sig av de evidensbaserade metoderna som ger effekt, exempelvis den så kallade cylindermodellen som “syftar till att ta fram underlag till lokala lägesbilder rörande kriminell påverkan på lokalsamhällen”. Även så kallad hotspotpatrullering gör stor skillnad när den utförs på rätt platser.

Långsiktigt och uthålligt

– Vi har en basmodell och vet att den fungerar. Grunden är att vi arbetar långsiktigt och uthålligt. I de fall ett grovt brott ändå utförs så startar vi omedelbart jakten på gärningsmannen. På det följer vår utredningsmetodik vid grova brott, PUG. Vi är starka i det arbetet och får gärningsmännen dömda i stor utsträckning – vilket i sin tur har en brottsförebyggande effekt, avslutar Robert Karlsson.