En ny långtidsanalys om hur utomstående drabbas av dödligt våld uppvisar negativa, men förväntade, resultat. Utföraren är numera ofta yngre och mer irrationell, och våldet påverkar utomstående mer än tidigare.
Polisen har genomfört en så kallad långtidsanalys gällande hur utomstående, så kallad tredje man, drabbas av dödligt våld genom skjutningar och sprängningar. En tydlig ökning under de senaste åren kan utläsas, men trots det så är det fortfarande förhållandevis ovanligt att tredje man drabbas.
Koncentrerat till Stockholmsregionen
Under perioden 2012-2017 skedde i genomsnitt tre skjutningar eller sprängningar där minst tre målsägande var utomstående personer. De senaste åren ligger siffran, med samma mått mätt, på tio händelser med 14 utomstående målsägare per händelse. Det dödliga våldet har även förflyttat sig geografiskt – från att vara ungefär jämt fördelat över hela landet så är det nu koncentrerat till Stockholmsregionen.
– Utvecklingen går i en negativ riktning, och det är alltid väldigt allvarligt när utomstående drabbas av det dödliga våldet och gängkonflikterna. Samtidigt är det totalt sett fortfarande en ovanlig händelse [att] tredje man drabbas, säger Joakim Sturup i ett pressmeddelande från Polisen.
Yngre och mer impulsiva gärningspersoner
De faktorer som påverkar den alarmerande utvecklingen är bland annat utförarens kunskap och ålder, tid och plats samt typ av vapen och antal avlossade skott vid skjutningar. Den generella gärningspersonen uppges ha blivit yngre och mer impulsiv med lägre kunskap och förmåga att hantera vapnet som denne avfyrar. Det har även blivit vanligare med beställningsmord och mord på personer som gärningspersonen inte känner, vilket ökar risken för att “fel” person blir måltavla.
Oroväckande utveckling enligt polisen
– Det är en oroväckande utveckling. Vi kan se att tidigare genomfördes dessa typer av dåd på nattetid och på avskilda platser, medan under de senaste åren har skjutningar och sprängningar skett i på mer publika platser där allmänheten har tillträde och då på dagtid då fler människor är i rörelse, fortsätter Joakim Sturup.