Italien vill förbjuda det engelska språket – politiker kan få böter på en miljon kronor

Nathalie Wästerlund

Italien har fått nog av “anglomanin” – det säger åtminstone ytterhögerpartiet Fratelli d’Italia, “Italiens bröder”, som drivs av landets premiärminister Giorgia Meloni. De vill nämligen förbjuda användandet av engelska ord i offentlig kommunikation.

Högerpartiet har drivit fram ett förslag om en ny lagstiftning som skulle förbjuda användandet av engelska ord i offentlig kommunikation. Målet med lagstiftningen är enligt Euronews att bland annat “försvara och främja det italienska språket” samt att skydda den nationella identiteten.

Politiker och byråkrater ska bötfällas

Det nya förslaget, som mötts av ett brett fördömande från både allmänheten och kända forskare inom lingvistik och filologi, togs fram av ledamoten Fabio Rampelli. I ett inlägg på twitter lägger han fram ett exempel på den så kallade ”anglomanin” som kommer att få italienska politiker och byråkrater att bötfällas om lagen antas.

Dispensatore di liquido igienizzante per le mani

“I den italienska deputeradekammaren pratar vi italienska. Kampen om att använda vårt språk istället för engelska fortsätter”, skriver Rampelli i sin tweet. Han skriver även att de inte förstår varför de automatiska handspritsbehållarna kallas för “dispensers”. Istället föreslår han att de ska kallas för det något mer invecklade italienska alternativet: “Dispensatore di liquido igienizzante per le mani”.

9000 engelska ord inom italienskan

Det italienska språket har likt många andra europeiska länder antagit många engelska ord i sitt språkbruk under de senaste åren. Enligt Euronews innehåller Italiens motsvarighet till Svenska Akademiens Ordlista (SAOL) cirka 9000 engelska ord och 80 000 italienska ord. Sedan år 2000 har antalet engelska ord som nästlat sig in i det italienska språket vuxit med 773 procent.

Böter på upp till 100 000 kronor

Den nya föreslagna lagstiftningen skulle innebära att användningen av engelska ord inom offentlig kommunikation, till exempel inom politik, kan bestraffas med böter på upp till 100 000 euro. Inom skolväsendet ska inga kurser hållas på något annat språk än italienska, så länge det inte rör sig om kurser som lär ut främmande språk. Men även dessa kurser är Italiens bröder tveksamma till. Huruvida lagförslaget någonsin kommer att bli något mer än en dröm för partiet återstår dock att se.