Framtidens rockstjärnor

Susanne Nilsson

Imorgon börjar fyra dagar då världskända band som Iron Maiden och Mötley Crüe äntrar scenerna på Sweden Rock Festival. Men innan Nongrata börjar sin bevakning av det stora arrangemanget, så besöker vi Sweden Rock-kollo, där vi kanske hittar nästa generations kvinnliga rockstjärnor.

Den svalkande brisen ger lindring från solens brännande strålar när jag och min kollega går igenom porten till Hällevikslägret i Sölvesborgs kommun, där Sweden Rock-kollot hålls för fjärde gången. Lägergården ligger i ett lugnt och grönskande område. Vi hör dunket från trummor på avstånd, och kollo-känslan infinner sig genast när vi går upp mot de röda trähusen. Vi möts av “Kollo-mamman” Lenny Falk Renholm, som leende vänder sig mot oss bort från en reporter från Sveriges Radio P4, som också är på plats för att bevaka detta unika projekt.

Kollomamma Lenny bredvid kollots grundare Mimi. Foto: Susanne Nilsson

Ett samarbete festivalen och Studiefrämjandet

Sweden Rock-kollo är ett samarbete mellan Sweden Rock Festival och Studiefrämjandet, och fick sin inspiration från Pop-kollot som startades av Marit Bergman 2003. Sweden Rock-kollo startades 2018 och har som ambition att uppmuntra unga tjejer att spela hårdrock.

20 valdes av 160 sökande

I år sökte 160 ungdomar till kollot, av dem valdes 20 stycken ut. Deltagarna är tjejer mellan 14 och 17 år och kommer från hela Sverige; från Kalix i norr till Helsingborg i söder. Under de fem dagar som lägret pågår får ungdomarna repa, skriva låtar och leva tillsammans i en kreativ, uppmuntrande och inkluderande hårdrocksvärld. Kollot avslutas med ett studiebesök på Sweden Rock-festivalen.

Fem engagerade ledare

Lägret har fem engagerade ledare, varav två kommer från Studiefrämjandet. Förutom Lenny träffar vi även Maria Lundberg, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet, och Mimi Brander, musikhandledare tillika grundare av kollot tillsammans med Studiefrämjandet. Två av ledarna spelar själva i olika hårdrocksband. Lenny är sångerska i bandet Sins of Vain och Mimi spelar i bandet Browsing Collection, som var med i Melodifestivalen 2022 och även spelade på Sweden Rock samma år.

Deltagarna ska känna sig inkluderade

Ledarna berättar om kollots fokus på att få tjejer och transpersoner att känna sig inkluderade i hårdrockssammanhang, som ofta är väldigt mansdominerade. Det kan handla om att våga spela i ett band, men också om att jobba i bakgrunden med teknik eller annat.

– Det är viktigt att få fler kvinnor och icke-män på våra scener. Studiefrämjandet jobbar mycket med jämställdhet inom musiken och man har sett en positiv utveckling i verksamheten, säger Maria Lundberg.

Talangfulla ungdomar

Deltagarna bildar olika band som sätts ihop av kolloledarna beroende på bland annat vilka instrument som spelas. Det är en eklektisk blandning av ungdomar, Nongrata fick träffa tre av fyra band och samtliga hade komponerat egna låtar som skulle framföras under en avslutningskonsert som avrundning på kollot. Att på mindre än 24 timmar sätta ihop egna låtar är ingen lätt uppgift.

NEEJ och Hjärnsåg

Ett av kollobanden var NEEJ, som består av sångerskan Jolin Dahlberg, trummisen Elvira Keränen och gitarristerna Nathalie Stoica och Elsa Karlsson. Vi fick ett smakprov på deras låt som vid tillfället ännu inte hade fått ett namn, och blev imponerade av vad de fått ihop på så kort tid.
Ett annat band var Hjärnsåg som spelade en del av sin egen låt (S)iren. En tung låt av ännu ett talangfullt band.

Bandet NEEJ och Rebecca Everlönn. Foto: Susanne Nilsson

Besökte Sweden Rock Festival som 6 åring

Nongrata fick ett samtal med en av kollodeltagarna, 16-åriga Rebecca Everlönn. Hon berättar hur hon var på Sweden Rock Festival för första gången som sexåring, men ännu inte fått chansen att spela i ett band förrän nu under kollot. Musiken har alltid varit viktig för henne och drömmen om att spela live har funnits där så länge hon kan minnas.

– Ända sen jag var liten ville jag spela i ett band och stå på scen, berättar Rebecca.

Minst en framtida rockstjärna

Inte många av deltagarna spelar i egna band, något som var lite förvånande med tanke på hur talangfulla alla är. Endast tre stycken var medlemmar av en befintlig grupp. Ett tips är att hålla ett extra öga på banden Blaze från Katrineholm, Toxic S Sally från Karlstad och Caffeine Overdose från Lidingö. Antingen där eller hos någon av de andra deltagarna Nongrata träffade idag, finns alldeles säkert minst en framtida rockstjärna.