Försvarsmakten bojkottar Marabou – fler och fler företag sällar sig till bojkottslistan

Nathalie Wästerlund

För drygt två veckor sedan svartlistade Ukraina livsmedelskedjan Mondelez vilket har lett till att fler och fler svenska företag bojkottar deras produkter. Nu sällar sig även Försvarsmakten och Stena Line till listan.

Kedjan svartlistades på grund av att de fortfarande har flera fabriker kvar i Ryssland och därmed betalar in skatt till ryska staten. Enligt ukrainska myndigheter betalade Mondelez in över en halv miljard kronor i skatt till Ryssland under 2022. Mondelez äger flera populära svenska varumärken som Marabou, Daim och O’boy.

Försvarsmakten bojkottar

Detta har lett till att flera svenska företag nu bojkottar livsmedelskedjan. Under helgen växte listan över nordiska företag som tar avstånd från bolaget, och nu meddelar även Försvarsmakten och Stena Line att de inte kommer göra några nya inköp från Mondelez.

– Det senaste året har vi stöttat Ukraina på olika sätt och det här är ytterligare ett sätt för oss att stötta dem, säger pressekreterare Guna Graufelds vid Försvarsmakten till TT.

Fördömer det brutala kriget

I ett pressmeddelande bemöter Mondelez Sverige den skarpa kritiken.

“Vi inser att detta är en emotionellt laddad fråga och respekterar omgivningens åsikter fullt ut. Det är dock viktigt att poängtera att Marabou är ett svenskt varumärke, med produktion lokalt i Sverige. Tillverkning sker inte i Ryssland och vi säljer inga produkter i Norden som är tillverkade i Ryssland. Mondelez Sverige exporterar inga produkter till Ryssland”, skriver de.

De skriver också att de avvecklat alla kapitalinvesteringar och all annonsering i Ryssland, och att de hela tiden “fördömt det brutala kriget”.